Prawdopodobnie słyszeliście, że sushi to bardzo popularne japońskie jedzenie. Sushi jest z pewnością ulubionym japońskim posiłkiem, choć nie wszyscy Japończycy jedzą sushi. Sushi pochodzi z Chin. W Japonii stało się popularne i istnieją dowody na to, że jedzenie sushi w tym czasie było bardzo popularne. Dania sushi były transportowane z Chin do Japonii, kiedy buddyzm ustanowił tam swoje rządy.

Sushi jest również nazywane po japońsku kaiseki lub „jadalną rybą”. To popularne danie azjatyckie, spożywane w wielu krajach na całym świecie. Sushi ma różne style i wariacje z miejsca na miejsce. W samej Japonii istnieją różne style sushi, w tym sushi roll, sashimi, near i sushi omlet. Sushi może być proste, bez dodatków lub może mieć aromatyczny dodatek, taki jak krab, awokado lub krewetka. Rodzaj zamawianego sushi zależy od Twojego gustu i tego, co chcesz z nim mieć.

Większość sushi, które zjesz, będzie podawana z cebulą, taką jak majonez, odpady lub kamaboko, i kilkoma ziarnami ryżu sushi. Jednak na zachodzie zwykle używamy sosu sojowego i nie mamy nori, które jest używane w tradycyjnym japońskim sushi. Nori to cienkie płatki ryżu owinięte wokół ryb lub warzyw. W Japonii jest tylko nori, więc nori nie ma w większości sushi.

Podstawowy przepis na sushi wykorzystuje ryż krótkoziarnisty lub ryż sushi. Jednak w Japonii, podobnie jak w Chinach i innych krajach, ludzie używają dłuższych ziaren ryżu, a także surowej ryby. Ryżu nie gotuje się przed zmieszaniem z rybą w occie, która jest również wymagana, a czasami z surowymi warzywami lub mięsem rybnym. Ta mieszanka jest następnie gotowana w roztworze octu, zwanym masago, aż stanie się ciemna i elastyczna, podobnie jak sushi.

Jedząc sushi roll, należy trzymać kawałek za brzeg opakowania i wgryzać się w środek, tak jak ciastko. Trzymaj krawędź rolki sushi i trzymaj ją obiema rękami, trzymając oryginalne opakowanie rolki od przodu do tyłu. Japończycy faktycznie trzymają sushi stopami, ponieważ zmielony ryż jest trudny do zjedzenia, gdy trzyma się go palcami u nóg.

W japońskich rolkach sushi składniki łączy się z roztworem octu. W chińskich smażonych potrawach składniki łączy się ze słonym roztworem octu. W większości przypadków składniki ryb lub skorupiaków miesza się z octem i wodorostami.

Zazwyczaj nadzienia w rolkach sushi to kamaboko (tuńczyk sojowy) i awokado. Różne są nadzienia i dodatki stosowane w zachodnich rolkach sushi; jednak istnieje jedna spójność dla wszystkich z nich. Powszechnymi składnikami są ryż (główny składnik) lub awokado i inne nadzienia, takie jak pikantny tuńczyk lub sriracha. W japońskich rolkach sushi awokado jest bardziej preferowane niż zwykłe awokado, ponieważ uważa się, że zwiększa poziom cholesterolu. Mieszkańcy Zachodu cieszą się smakiem pikantnego tuńczyka lub sriracha.

Kiedy zjesz pikantną bułkę z tuńczykiem, prawie natychmiast zacznie się nagrzewać, więc uważaj, aby nie poparzyć języka. Uważaj również, aby nie jeść zbyt dużo pikantnej bułki z tuńczykiem, ponieważ może to później stać się dużym problemem. Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś surowego lub pikantnego tuńczyka, możesz zacząć od małej odrobiny, aby go poczuć. Im bardziej przyzwyczaisz się do dziwnego smaku japońskiego przysmaku, tym bardziej będziesz mógł się nim cieszyć.

Innym bardzo powszechnym składnikiem sushi jest bardzo słodki i słony sos. Najpopularniejszym rodzajem słonego sosu jest wasabi, który jest wytwarzany z ziaren soi ryb kamaboko. Jest słony w smaku, ale istnieje wiele innych odmian, których możesz spróbować, takich jak gohma, która jest mieszanką pikantnego tuńczyka i wasabi, lub mai, która jest słodką marynowaną papryką. Niektóre inne rodzaje sosów to ketchup, który jest sosem na bazie musztardy i ocet, czasami dodawany z imbirem, które nadają ahi egzotyczny smak. Zawsze dobrze jest zapytać szefów kuchni sushi, jakiego rodzaju sosu używają, ponieważ prawdopodobnie wiedzą coś o jego przygotowaniu!

Pomiędzy tymi dwoma głównymi składnikami jest kilka przystawek, takich jak pikle i warzywa. Ogórki są typowym nadzieniem między roladą sushi, a warzywami może być wszystko, od ogórków po marchewki. Japończycy często dodają sos sojowy do swoich marynat, ale można je również zrobić samodzielnie, jeśli wolą nie używać sosu sojowego. Jeśli chcesz spróbować różnych rodzajów japońskich marynat, możesz poprosić szefów kuchni sushi o radę lub przejść do Internetu, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

Sushi ewoluuje od prostego jedzenia spożywanego w domu do tego, które spożywa się podczas specjalnych okazji. Tradycyjne japońskie danie to ogromny skok w stosunku do podstawowej surowej ryby dostarczonej przez twoją babcię. W tym nowym, nowoczesnym świecie tuńczyk ahi może być kolejną wielką rzeczą!